Gesprek met Cassandra Clare en Sarah Rees Brennan op YALC

SRB-CC

Op zaterdag 18 Juli was Cassandra Clare aanwezig op YALC (Young Adult Literature Convention) en deed zij mee aan een van de talks die op die dag gegeven werden, samen Sarah Rees Brennan (co-auteur van The Bane Chronicles) die haar interviewde.

Helaas hebben wij deze keer geen transcriptie van de talk. Volledige video opnames waren niet toegestaan en onze audio opname was uiteindelijk niet zo goed gelukt. Maar we kunnen ons uiteraard nog wel het een ander ervan herinneren. ;)

Let op: Er zitten veel spoilers in het gesprek voor mensen die nog niet City of Heavenly Fire / Stad van Hemelse Vlammen en The Infernal Devices / De Helse Creaties hebben gelezen! Let dus op de spoiler meldingen!

Allereerst werd Cassandra Clare geïntroduceerd door Sarah Rees Brennan, die alvast beloofde alleen vragen aan haar te zullen stellen van een lijst van ‘horrible and embarrassing questions’. Iedereen die wel eens boeken van Sarah Rees Brennan heeft gelezen weet al dat dat veel goeds belooft. ;)

Allereerst spraken Cassandra en Sarah over Cassandra’s eerstvolgende boek Lady Midnight, dat op 8 Maart 2016 in het Engels zal verschijnen. Het is het eerste boek van haar nieuwe serie The Dark Artifices dat zich afspeelt in Los Angeles, vijf jaar na de gebeurtenissen van Stad van Hemelse Vlammen. Het verhaal volgt de belevenissen van Emma Carstairs, Julian Blackthorn en diens familie, die wij allemaal al ontmoet hebben in Stad van Hemelse Vlammen.

Vervolgens vroeg SRB wat er uitdagend/moeilijk was aan het schrijven van Lady Midnight. Hierop antwoord Cassandra dat het zeker een uitdagend boek was om te schrijven: het is een enorm boek (nog langer dan Stad van Hemelse Vlammen), maar het was ook ingewikkeld om te schrijven omdat het verhaal een soort mysterie is, met hints en aanwijzingen. Bijna een soort detectiveboek. De structuur van het boek is heel anders dan haar voorgaande boeken, en dit was natuurlijk een uitdaging om te schrijven. Daarnaast speelt er een enorme Shadowhunter familie een rol in het boek: de Blackthorns. Elk van deze familieleden heeft zijn of haar eigen persoonlijkheid en verhaal. En dit alles te verenigen in een verhaal was volgens Cassandra zeker een uitdaging.

Daarnaast komen ook sommige personages van The Mortal Instruments voor in de boeken. Uiteraard niet als hoofdpersonages. Cassandra zegt dat ze heeft moeten nadenken over hoe deze personages na vijf jaar eruit zouden zien en hoe zij zouden zijn als volwassenen en wat zij dan doen. Én er zal minstens één verloving plaatsvinden!

Vervolgens praatte Cassandra over het schrijven van Emma Carstairs, die een compleet ander begin heeft dan Cassandra´s eerdere vrouwelijke hoofdpersonages Clary en Tessa. Emma is een Shadowhunter en weet dat vanaf het begin al. Dit in tegenstelling tot Clary en Tessa, die de Shadowhunters ontdekken in de boeken. Emma is een beetje een badass, die veel traint en erg houdt van haar wapens en zwaarden. Cassandra noemt haar een beetje een vrouwelijke versie van Jace.

Haar parabatai Julian Blackthorn is in tegenstelling veel kalmer en veel minder gefocust op wraak en geweld, en meer op zijn familie en met name zijn jongere broers en zussen, waar hij voor zorgt. Cassandra vond het interessant te schrijven over een soort van ‘gender-flip’ wat betreft de verwachtingen over mannelijke en vrouwelijk personages.

SRB merkt op dat zij van Julian houdt omdat hij pannenkoeken maakt, en Jace niet! ;)

** Spoilers voor The Infernal Devices / De Helse Creaties **

Na Lady Midnight wordt het eerstvolgende boek Chain of Iron. Dit boek is ook het eerste deel van een nieuwe serie, namelijk The Last Hours. Deze speelt zich af na The Infernal Devices (deze wordt momenteel vertaald naar het Nederlands onder de titel De Helse Creaties) en volgt de volgende generatie Shadowhunters. Het verhaal speelt zich af twintig jaar na The Infernal Devices (in 1903/1904) en gaat over de kinderen van onder andere Will, Tessa, Henry, Charlotte en de andere personages. Cassandra zei dat ze het een leuke periode vond om over te schrijven en te onderzoeken. Wat er ook anders aan deze serie is, dat voor veel personages de ouders nog in leven of aanwezig waren, wat in The Mortal Instruments en The Infernal Devices vaak niet het geval was. De problemen die deze generatie Shadowhunters heeft zijn dus van een andere aard (dus géén overleden of evil ouders).

_DSCN2504

Het volgende onderwerp dat Cassandra en Sarah bespraken was de nieuwe TV serie ‘Shadowhunters’, waarvan de opnames momenteel plaatsvinden. Voordat Cassandra naar Londen kwam, had zij een bezoek gebracht aan de set van de serie. zij had ook verschillende foto’s bij zich die op dat moment het publiek rondgingen. Dit waren voornamelijk foto’s van tekeningen van de personages, locaties, kamers van sommige van de personages. Ze bezocht de set in Toronto, waar alle opnames plaatsvinden. Ze woonde het filmen van enkele scenes bij en ontmoette verschillende van de acteurs. Ze sprak met hen over de personages in de boeken en de TV serie, en ze is ook met de cast uit eten geweest.

Cassandra vond het interessant om een show te hebben nadat er ook al een film gemaakt was, omdat het zulke verschillende opzetten zijn. Ook vond ze het interessant om twee totaal verschillende casts te zien, die de personages vanuit verschillende perspectieven benaderen. De personages in de TV serie zullen dan ook erg anders zijn dan zij in de film waren. Cassandra zegt dat zij niet veel van het filmen heeft gezien, maar ze heeft wel een zogenaamde ‘sizzle reel’ gezien, met hoogtepunten van de tot nu toe gefilmde scenes, en enkele losse scenes, waaronder een scene waarin Jace een demon confronteerd in de Pandemonium club, terwijl hij zijn zwaard verkeerd vasthield en uiteindelijk redelijk wat vloekte.

SRB vraagt Cassandra wat haar favoriete castlid is, en waarom ze denkt dat deze castleden goed zijn voor hun rollen. Cassandra zegt dat ze een beetje een crush heeft ontwikkeld op Alan van Sprang, die de rol van slechterik Valentine Morgenstern speelt. Zij zegt dat hij heel erg charmant is, en Cassandra veel vragen over zijn personage stelde. Alan speelde eerder de Franse koning in de serie ‘Reign’ en speelde in veel Shakespeare producties. Van te voren dacht Cassandra dat de jongere acteurs waarschijnlijk haar favoriet zouden worden, maar achteraf werd dus Valentine haar favoriet. De favoriet van SRB is Harry Shum Jr., die de rol van Magnus speelt, zoals jullie eerder al hadden kunnen lezen in ons verslag over het Waterstones evenement. Cassandra vertelde dat zij Harry Shum niet op de set had ontmoet, omdat hij momenteel op een andere locatie aan het filmen was, maar hij kwam later naar haar toe toen Cassandra een interview aan het doen was. Ze werd op dat moment natuurlijk gevraagd of Magnus Bane een “sexy, sexy warlock” (dat is natuurlijk een zin uit een van de boeken) is. en op dat moment stond Harry Shum natuurlijk vlak achter haar, stilletjes aan het lachen. Zij had het met Harry over het feit dat veel fans hem graag willen zien dansen als Magnus (hij speelde eerder in Glee!), en daarop antwoordde hij met een ‘misschien’. Cassandra zegt dat ze een scene met Harry als Magnus heeft gezien, en dat hij erg sierlijk en elegant is.

_DSCN2476

Vervolgens sprak Cassandra over het ‘worldbuilding’ die ze voor de Shadowhunters boeken heeft gedaan. Ze zegt dat ze begon met de Shadowhunters, warlocks (heksenmeesters) en weerwolven. Later werden hier de Silent Brother (Stille Broeders) en Iron Sisters (IJzeren Zusters) aan toegevoegd, samen met andere delen van het verhaal, zoals de runen die Clary tekent, de Clave (de Kloof). Verder praatte Cassandra over de scholen voor Shadowhunters: de Shadow Academy (waar de nieuwe serie korte verhalen Tales from the Shadowhunter Academy zich afspeelt) en de Scholomance (een school die zich in de bergen bevindt). De laatste is een school waar Shadowhunters speciale training krijgen. SRB merkt op dat we in The Dark Artifices een Shadowhunter (een Centurion) zullen ontmoeten die op de Scholomance getraind heeft. Cassandra zegt dat het leuk is om telkens weer nieuwe elementen toe te voegen aan de Shadowhunter wereld, zodat die niet continu hetzelfde blijft.

_DSCN2486

Hierna is het de beurt van het publiek om vragen te stellen.

De eerste vraag uit het publiek was tot welke Shadowhunter familie Cassandra zou willen horen. Cassandra antwoordde dat de Herondales wel erg veel drama ondervonden. De Morgensterns zijn vaak toch redelijk evil. Uiteindelijk viel haar keus op de Blackthorns, omdat ze een grote en hechte familie zijn. Cassandra is zelf enig kind, en daarom lijkt een grote familie als de Blackthorns haar leuk.

Vervolgens wordt Cassandra gevraagt wat haar favoriete Downworlder (Benedenling) is en waarom. Cassandra’s favoriete Downworlders zijn warlocks, vooral omdat ze onsterfelijk zijn. Ze zou geen vampier willen zijn, want die drinken bloed en dat vindt ze walgelijk, en omdat vampiers overdag niet naar buiten kunnen (behalve Simon natuurlijk). SRB zou ook voor een warlock kiezen, maar vermeld ook dat je als vampier ook gewoon het bleod van Jace of Clary kan drinken (“I’d drink Jace like a smoothie.”) en zo dus overdag gewoon naar buiten kan. ;)

_DSCN2487

** Spoilers voor City of Heavenly Fire / Stad van Hemelse Vlammen & Tales from the Shadowhunter Academy **

Vervolgens wordt er gevraagd of Tessa ooit Jace en Clary op een tour door de Herondale huis neemt. Cassandra bevestigd dat Tessa dat inderdaad zal doen, en dat Tessa en Jace elkaar beter leren kennen. Cassandra zegt dat het interessant is dat er toch een soort familie band is, ook al is die heel marginaal. De Herondales betekenden weinig voor Jace, omdat hij opgroeide bij Valentine en later de Lightwoods, en zijn vader al voor zijn geboorte overleed. Door de band met Tessa komt hier verandering in.

** Spoilers voor The Infernal Devices / De Helse Creaties **

SRB vraagt aan Cassandra wat voor soort bond Jem en Emma (Carstairs) hebben. Jem en Emma zullen we weer zien in een deel van Tales from the Shadowhunter Academy, waarin Jem haar parabatai ceremonie met Julian bijwoont. Jem en Tessa zijn eigenlijk op een soort van missie waardoor ze een paar jaar afwezig zijn, en daar komen we ook meer over te weten. Maar Jem is zeker geïnteresseerd in Emma en wat ze doet, omdat ze een Carstairs is.

_DSCN2479

De volgende vraag gaat over het schrijfproces wanneer Cassandra samenwerkt met andere auteurs (waaronder SRB). SRB zegt dat het heel simpel is, want zij is véél groter dan Cassandra! ;)

In het geval van haar nieuwste samenwerking, voor Tales from the Shadowhunter Academy, zegt Cassandra dat alle verhalen vooraf helemaal gepland werden, zodat iedereen wist welk verhaal zij zouden schrijven en wat er in welk verhaal zou gebeuren. Wat betreft de individuele verhalen wordt er een samenvatting geschreven over wat er in een bepaald verhaal gebeurt. Vervolgens schrijft een iemand de eerste versie van het verhaal, en iemand anders herschrijft die vervolgens. Het is een heel ander proces dan met de samenwerking die zij heeft met Holly voor de Magisterium serie. Hiervoor zitten zij en Holly in dezelfde kamer en om de beurt een paragraaf schrijven en doornemen. Hiervoor hebben zij echter niet een bepaalde planning zoals voor Tales from the Shadowhunter Academy.

** Spoilers voor The Infernal Devices / De Helse Creaties **

SRB verteld dat zij en Cassandra een van de verhalen voor The Bane Chronicles, het verhaal The Midnight Heir hebben geschreven toen zij samen in de bus zaten voor de tour van Clockwork Princess door de Verenigde Staten. SRB verteld ook dat zij en andere van Cassandra’s vrienden haar soms helpen met scenes door ze te spelen. Als voorbeeld geeft zij de ontdekking van glitter door Magnus en Henry in The Infernal Devices, waarin SRB de rol van Magnus deed en Cassandra’s echtgenoot de rol van Henry.

De volgende vraag: Als je gestrand zou zijn op een onbewoond eiland, met wie van je personages zou je daar gestrand willen zitten en waarom? Cassandra antwoordt dat het iemand zou moeten zijn die haar niet zou vermoorden en die zij ook niet zou willen vermoorden. Jem zou erg meelevend zijn, maar zou waarschijnlijk niet erg succesvol zijn om hen van het eiland af te krijgen, en Will zou waarschijnlijk alleen maar liggen te zonnen. Jace zou waarschijnlijk wel praktisch zijn en iets van een vlot bouwen, maar hij zou haar waarschijnlijk gaan irriteren. Haar keus zou waarschijnlijk op Magnus vallen, omdat hij waarschijnlijk wel iets magisch zou verzinnen om hen van het eiland af te krijgen.

** Spoilers voor The Infernal Devices / De Helse Creaties **

De volgende vraag gaat over het thema verboden liefde in Cassandra’s boeken. De liefde tussen Jace en Clary is in eerste instantie verboden, omdat ze ‘familie’ van elkaar zijn. Later is dit natuurlijk niet meer zo, maar zijn er andere dingen die tussen hen komen. Tussen Will en Tessa bestaat niet echt een verboden liefde, maar omdat Tessa en Jem in eerste instantie verloofd zijn, zou een relatie tussen Will en Tessa op dat moment een beetje awkward zijn. In The Dark Artifices en The Last Hours speelt verboden liefde zeker een rol. Cassandra zegt dat verboden liefde een soort liefde is waar ze graag over schrijft, maar dat zij ook vaak over andere soorten liefde schrijft. De soort liefde tussen Simon en Izzy is bijvoorbeeld heel anders dan die tussen Alec en Magnus, of die tussen Gideon en Sophie in The Infernal Devices.

Cassandra werd ook gevraagd welke rune zij graag zou willen gebruiken. Cassandra zou waarschijnlijk kiezen voor de Fearless Rune. Het lijkt haar interessant om te zien waar mensen tot in staat zijn als zij geen last van angst zouden hebben. Zelf zou ze waarschijnlijk zeer genante dingen doen. Ze zegt dat iedereen wel terughoudend is met dingen door angsten, terwijl als mensen geen last hadden van angst zij misschien tot geweldige dingen in staat zouden zijn.

In de op een na laatste vraag wordt Cassandra gevraagd naar wat er moeilijker is, een volledig boek of een kort verhaal zoals in The Bane Chronicles. Cassandra antwoord dat beiden moeilijk kunnen zijn op verschillende manieren. In een kort verhaal moet je veel vertellen in korte tijd, terwijl je dit kunt uitspreiden in een boek. In een boek heb je echter te maken met een grotere hoeveelheid tekst, tempo, verschillende verhaallijnen en de hoeveelheid informatie.

** Spoilers voor The Infernal Devices / De Helse Creaties **

In de laatste vraag wordt Cassandra gevraagd of het lastig was om in elk hoofdstuk van City of Fallen Angels / Stad van Verloren Engelen vanuit het perspectief van een ander personage te schrijven. Ze zegt dat dit iets is wat ze in de boeken erna wel vaker heeft gedaan, en wat misschien wel wat vreemd is. Ze begint meestal met een perspectief, zoals dat van Clary, en dat zij daarna steeds meer perspectieven toevoegt. Tegen de tijd van het laatste boek zijn er dus meerdere perspectieven.

** Spoilers voor City of Heavenly Fire / Stad van Hemelse Vlammen **

City of Heavenly Fire vond zij soms moeilijk te schrijven omdat er verschillende personages zich op verschillende locaties bevonden. Het schrijven van verschillende perspectieven doet zij graag, maar de verschillende tijdzones en locaties maakten het soms erg lastig. “Het is nu zo’n vijf uur in New York, dus dan is het zo’n elf uur in Idris. Eh, hoe laat is het in Hel?”

Na het gesprek vond er wederom een signeersessie plaats.

_DSCN2530

YALC is echt een enorm leuk evenement met panels en boekstands en (schrijf)workshops. Het wordt elk jaar georganiseerd op de London Film & Comic Con. Als je van YA houdt (en Engels leest) en de gelegenheid hebt om te gaan, moet je zeker een keer gaan!

_DSCN2445

One comment

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s