Verslag Super Fan Event in Londen

Lady Midnight SFE

 

Vorige week Zaterdag vond er een enorm leuk evenement plaats in Londen: het Super Fan Event met Cassandra Clare. Het evenement was georganiseerd ter ere van de verschijning van haar nieuwe boek Lady Midnight, het eerste deel van haar nieuwe Shadowhunter trilogie, The Dark Artifices.

Het evenement begon om 11 uur in Leicester Square Theatre in hartje Londen. Het bestond uit een gesprek van ongeveer een half uur waarin Cassandra vragen beantwoordde over onder andere haar nieuwe boek en de TV serie Shadowhunters. Dominic Sherwood (Jace Wayland in de TV serie) was ook aanwezig, en ook hij beantwoordde, op vaak hilarische wijze, vragen tijdens het gesprek. Daarna was het natuurlijk tijd voor een signeersessie, waarbij iedereen een exemplaar van Lady Midnight kon laten signeren.

Maar allereerst, enkele hoogtepunten uit het gesprek met Cassandra Clare en Dominic Sherwood.

 

_DSC07340

Als eerste werd Cassandra een aantal vragen gesteld over Lady Midnight. Allereerst werd ze gevraagd of het verhaal van Lady Midnight al in gedachten had toen ze begon met het schrijven van de Shadowhunter kronieken. Cassandra vertelt dat toen ze begon met het schrijven van haar eerste boek, City of Bones (NL: Stad van Beenderen) ze wel al het idee had dat de wereld van de Shadowhunters een grote wereld was met veel verhalen en ze had ook al het idee voor de hele verhaal van The Mortal Instruments. Gedurende het schrijven van die serie kreeg ze ook het idee voor het verhaal van The Infernal Devices (NL: De Helse Creaties). Ze kreeg het idee voor The Dark Artifices toen ze bezig was aan City of Fallen Angels (NL: Stad van Gevallen Engelen), omdat de Blackthorn familie, die een grote rol speelt in de nieuwe trilogie, voor het eerst voorkomt in dat boek.

 

Daarna vertelt Cassandra dat ze een soort bijbel bijhoudt waarin ze onder andere aantekeningen, tijdlijnen, post-it blaadjes en details in bewaard, zodat ze niets uit het oog verliest. Veel dingen daarvan komen niet terecht in de boeken, maar ze moet ze wel onthouden. Ze heeft ook een full-time assistent die haar daarmee helpt.

 

Vervolgens gaat het over Cassandra’s nieuwe hoofdpersonage, Emma Carstairs, die volgens Cassandra heel anders is dan bijvoorbeeld Clary. Emma is heel gefocusd op wat er gebeurd is met haar ouders en met wraak op hun moordenaar. Clary daarentegen probeert zich een weg te vinden in de Shadowhunter wereld, een wereld die vreemd en onbekend voor haar is. Emma is al haar hele leven een Shadowhunter, en dus wel bekend met de wereld, en dit geeft het boek een eigen toon.

_DSC07357

Lady Midnight heeft ook iets van een detective weg. Het leek Cassandra leuk om een noir mysterie in het verhaal te verwerken. Dit was volgens haar erg complex: Ze moest aanwijzingen op het juiste moment in het verhaal verwerken, ze moest weten wanneer welke personages wat wisten of the weten kwamen, en de dader in het verhaal verweven zonder dat het opviel wie dat was. Cassandra zegt dat het zeker haar respect voor mysterie en misdaad schrijvers heeft vergroot. Het was leuk, maar ook een enorme uitdaging.

Vervolgens heeft Cassandra het over het thema van The Dark Artifices, de verboden liefde tussen parabatai. Cassandra zegt dat dit in verschillende van haar boeken op de achtergrond heeft meegespeeld. Het is gebaseerd op het idee van Griekse krijgers die een relatie hadden en in tweetallen vochten. Cassandra besloot dit te verwerken in haar wereld, maar besloot dat haar parabatai dus absoluut geen relatie mochten hebben. De bond tussen parabatai is een intense soort liefde, maar geen romantische liefde. Ze wilde hiermee verschillende soorten liefde verkennen.

In Lady Midnight speelt de Clave (NL: de Kloof) een belangrijke rol op de achtergrond. Cassandra vertelt dat in de loop van de boeken, de Clave in toenemende mate subtiel kwaadaardig is geworden. Het laatste boek van The Mortal Instruments (City of Heavenly Fire / NL: Stad van Hemelse Vlammen) eindigde met een van de kwaadaardigste beslissingen die de Clave ooit genomen heeft, met bestraffende maatregelen die zo bestraffend zijn dat de groep in kwestie er niet meer mee om kan gaan. Lady Midnight speelt zich vijf jaar na deze beslissing af, en in die tijd is de Clave een erg duistere macht geworden. Hoewel er altijd slechterikken in haar verhalen zijn, is de Clave in veel opzichten de overkoepelende kwade macht.

_DSC07337

Over haar slechterikken zegt Cassandra dat ze deze altijd probeert te beredeneren vanuit hun oogpunt: Als zij het verhaal zouden vertellen, wat zouden zij dan zeggen wat er aan de hand was? Ze denken echt niet “Ik ben een kwaadaardig persoon en deze mensen proberen me te dwarsbomen”. Ze hebben hun eigen redenen waarom ze de dingen doen die ze doen. In feite loopt Emma’s zoektocht naar wraak parallel met die van de slechterik. Ze zijn beiden mensen die op zoek zijn naar wraak. Waarom is haar zoektocht naar wraak oké, en de zoektocht van de slechterik dat niet? Ze geloven beiden dat wat ze doen het enige juiste is. Voor Cassandra is een slechterik die alleen maar kwaadaardig is niet realistisch. Het moet een persoon zijn die echte motivatie heeft, want dat is veel interessanter.

Over de locatie van de nieuwe serie, Los Angeles, zegt Cassandra dat de enige beperking aan de stad is dat deze erg jong is, zo’n 150 jaar oud, en dat ze daar rekening mee moest houden met het verwerken van Shadowhunter geschiedenis in de stad. Voor het is het interessant om over te schrijven, omdat ze zelf in Los Angeles is opgegroeid en voor haar is het een soort van thuiskomst.

Cassandra werd ook gevraagd hoe het is voor haar om haar wereld op het filmdoek en nu ook als Netflix serie te zien. Cassandra zegt dat het erg vreemd is. Zeker omdat ze het nu al twee keer gezien heeft, eerst als film en daarna op televisie. Het zijn twee heel verschillende interpretaties. Voor haar is het een beetje als het lezen van een alternatief universe fanfiction verhaal van haar boeken.

_DSC07363

Vervolgens komt Dominic Sherwood ook op het podium erbij zitten om vragen te beantwoorden. Als eerste vraagt de interviewster hoe Dominic in aanraking kwam met de Shadowhunter wereld. Dom grapt dat hij geen baan had en er eentje nodig had. Na veel gelach gaat hij verder en vertelt dat hij auditie had gedaan en voor hij het wist had hij de rol van Jace te pakken.

Over zijn voorbereiding op de rol van Jace zegt hij dat hij niet te ver vooruit kan lezen in de boeken omdat hij de gebeurtenissen in de tv serie niet voorbij wil. Hij zegt dat elk van de acteurs hierover een eigen interpretatie heeft en grapt dat Alberto (Rosende, die de rol van Simon speelt) hem vaak dingen verklapt. Alberto heeft alle boeken gelezen binnen de eerste drie afleveringen en is een grote fan. Dominic vertelt dat hij het eerste boek heeft gelezen omdat het eerste seizoen daarop gebaseerd is, en hij is nu begonnen met het tweede boek. Hij wil dus niet te ver vooruit lezen omdat hij anders te veel in de war zou raken, terwijl hij eigenlijk wel verder zou willen lezen omdat hij wel graag wil weten wat er met Jace gebeurt.

_DSC07380

Over de fans zegt Dominic dat hij het verbazingwekkend vindt hoe enthousiast ze zijn, niet alleen de fans van de boeken, maar ook degenen die zowel de tv serie als de boeken steunen. Toen hij gecast werd als Jace waren er volgens hem wel wat fans die klaagden dat hij niet blond is. Zijn reactie onder veel gelach: “Ik ben ook niet half Engel.”

Vervolgens vraagt de interviewster aan Cassandra wat haar favoriete scene is die in de TV serie verfilmd is. Dominic merkt hierbij op dat hij hier ook erg benieuwd naar is, maar kan niet laten om er het volgende aan toe te voegen: “If you say Malec I’m going to kill you.” ;)

Cassandra zegt dat er veel leuke scenes waren, maar een van haar favorieten is wanneer Jace het verhaal verteld over de valk, wat regelrecht uit de boeken komt. Het leuke eraan is dat het verhaal over Jace gaat, maar dat die het verteld alsof het over iemand anders gaat om zo afstand te scheppen.

_DSC07373

Toen de opnames bezig waren heeft Cassandra ook met alle acteurs gesproken over hun personages, sommigen wilden graag input en anderen niet. Ze zegt dat ze uitgebreid gesproken heeft met Dominic, Matthew Daddario (Alec) en Harry Shum Jr (Magnus). Onder veel gelach vertelt ze dat Alberto alle boeken al gelezen had, dus met hem hoefde ze dat niet meer te doen. Ze heeft ook heel veel met Katherine McNamara (Clary) en Alan van Sprang (Valentine) gesproken, die graag over hun personages wilden praten.

Dominic heeft ook een klein ongelukje gehad op de set, tijdens het filmen kreeg hij een schop in zijn gezicht en brak er een stukje van een van zijn tanden af.

_DSC07389

Dominic kon ook alvast het een en ander verklappen over het tweede seizoen van Shadowhunters. Hij zegt dat het tweede seizoen begint waar het eerste is geëindigd, dus we zullen zeker Jace en Valentine op de boot zien. Er zal veel Clace en Malec in het tweede seizoen zitten, en we zullen ook de Seelie Queen ontmoeten.

Over het tweede boek van de The Dark Artifices trilogie, Lord of Shadows, zegt Cassandra dat we weer de Seelie Queen zullen ontmoeten. We zullen meer te zien krijgen van Faerie. Tot nu toe hebben we alleen het hof van de Seelie Queen gezien, wat een soort toegang tot Faerie is. Daarnaast zullen we ook een stuk van het boek doorbrengen in het hededaagse Londen. In haar boeken hebben we Londen alleen nog maar in het verleden gezien (in The Infernal Devices en The Bane Chronicles), dus leek het haar leuk om ook eens Shadowhunter Londen te bekijken in het heden.

_DSC07393

_DSC07386

 

Na het gesprek was het tijd voor de signeersessie. Hieronder nog een paar foto’s van Cassandra tijdens het signeren.

_DSC07400

_DSC07407

We hebben echt heel erg genoten van het evenement. Cassandra vertelde weer leuke dingen over haar boeken, en Dominic was super charmant en grappig. Iedereen mocht overigens na het signeren van hun boek met hem op de foto, dus dat was natuurlijk erg gaaf.

Hou ook onze website in de gaten, want Maandag kun je ook een superleuk interview met Cassandra lezen. Én er komt van de week ook een awesome winactie online, want we konden het natuurlijk niet laten om iets hééééél leuks te regelen. ;)

 

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s